2016-11-11
Їжа потрібна людині для підтримання здоров'я і працездатності, тому так важливо дотримувати правила раціонального харчування у всі вікові періоди життя людини.
Особливо велика роль харчування в дитячому віці. Це обумовлено рядом причин. Дитячий організм відрізняється від дорослого бурхливим зростанням і розвитком, формуванням і становленням структури багатьох органів і систем, вдосконаленням їх функцій, розвитком і ускладненням вищої нервової діяльності. Все це вимагає надходження в організм достатньої кількості білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин.
Харчування здійснюється згідно з перспективним меню. Кожного дня сестра медична старша складає меню-розклад окремо для двох вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років відповідно до затверджених норм харчування. За 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування, в його присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей молодшої групи. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня і є показником якості роботи кухарів.
11.11.2016 року Ніколаєнко Т.О., завідувачем ДНЗ №2 «Вербиченька», Шевченко В.М., сестрою медичною старшою, було здійснено контроль за організацією харчуванням в групах дошкільного закладу за такими вимогами :
1.Дотримання графіка отримання їжі.
2.Час годування згідно з режимом групи.
3.Організація чергування дітей.
4.Етика сервіровки столу.
5.Порційність страв, правильність роздачі помічником вихователя.
6.Культура поведінки дітей за столом.
7.Взаємодія вихователя і помічника вихователя.
8.Використання різних методів і прийомів виховання в дітей культурно – гігієнічних навичок:
8.1.Користування столовими приборами;
8.2.Користування серветкою;
8.3. Охайність дітей.