На початку року у ІІ молодшій групі помічник вихователя, а з ІІ половини року чергові накривають столи у такій послідовності:
- розкласти серветки на столі або застелити скатертинами;
- прикрасити букетами квітів;
- поставити хлібниці;
- поставити серветниці;
- розставити блюдечка, чашки;
- розставити тарілки;
- розкласти ложки, виделки;
- розкласти ножі (старша група)
Дітей вчити приймати правильну позу за столом і зберігати її під час всього прийому їжі. Формувати у дітей навички їсти охайно, не кришити хліб, а відкушувати маленькими кусочками, пережовувати їжу із закритим ротом, не розливати страву.
З другої молодшої групи дітей привчають користуватися виделкою, а старшої – негострим ножем. Вихователь привчає дошкільників правильно користуватися столовими приборами:
- кусочки м’яса, макарони потрібно наколювати, тримаючи виделку під нахилом, притримуючи її зверху вказівним пальцем;
- гарнір їдять, тримаючи виделку ввігнутою стороною вверх,
- від котлети, запіканки відділяють ребром виделки невеликі кусочки поступово, по мірі того, як їх з’їдають;
- ніж тримають в правій руці, а виделку в – лівій;
- ножем розрізають огірок, сосиску, м’ясо і т. д.;
- перші страви їдять одночасно набираючи в ложку рідку та густу частини;
- м’ясні та рибні страви потрібно чергувати з гарніром.
Страву дітям потрібно давати в такому вигляді, щоб не ускладнювати процес їжі. Після прийому їжі діти користуютьсясерветками, полощуть рот. Вчити дітей дякувати.