• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • « Правила дорожнього руху знай – про свою безпеку дбай !»

« Правила дорожнього руху знай – про свою безпеку дбай !»

2017-01-30

/Files/images/P70125-104417.jpg

« Правила дорожнього руху знай – про свою безпеку дбай !»

Пришвидшений темп сьогодення висуває перед усіма, хто опікується розвитком дитини, свої вимоги. Пізнання сучасного навколишнього світу розпочинається з перших самостійних кроків кожної людини. У процесі пізнання, разом з радісними відкриттями та новим відчуттям власних сил, умінь та можливостей, на жаль, дитину може підстерігати і небезпека на дорозі. З’являються нові широкі й красиві магістралі, вулиці, площі, проспекти, а на них збільшується кількість пішоходів і швидкісних автомобілів. Серед пішоходів є, звичайно, і наші діти. Малюка цікавить вулиця й усе, що на ній відбувається, і часто захоплюючись чимось новим маленькі пішоходи потрапляють на вулиці в небезпечні для життя ситуації.
Дуже важливо з дошкільного віку формувати у дітей навички безпечної поведінки на дорозі. Тому мені, як керівнику гуртка безпеки життєдіяльності дитини « Обежедейка» необхідно розвинути в дітях розуміння небезпеки, яку таїть у собі автомобільний світ. І важливо зробити це до того, поки діти не перейняли неправильні стереотипи поведінки на дорозі , які, на жаль, на сьогоднішній день переважають у дорослому середовищі. Лише шляхом відповідного виховання і навчання діти з самого раннього віку, коли починається підготовка до учасника дорожнього руху - пішохода, а згодом і водія, можна зберегти їх життя і здоров'я. Дбаючи про запобігання травматизму своїх вихованців, ми систематично проводимо з дітьми різноманітні заходи, а саме:
• Тематичні заняття-ігри «Транспорт та його роль в житті людини», «Дорожні знаки – азбука для водіїв і пішоходів», «Для чого потрібно знати правила дорожнього руху».
• Бесіди «Наш друг Світлофор», «Безпека на вулиці», «Вулиця міста, де небезпека», «Правила безпеки дорожнього руху».
• Розгляд ілюстрацій: «Безпека на вулиці», «Вулиця міста, де небезпека», «Правила безпеки дорожнього руху», Типові дорожньо – транспортні пригоди з вини дітей, «Дорожні знаки».
• спостереження за транспортом;
• знайомство з світлофором;
• піші переходи по пішохідній доріжці;
• дидактичні, творчі, сюжетно – рольові ігри «Ми пішоходи», «Подорожуємо автобусом», «Розклади знаки», «Знайди зайвий знак», «Водії та пішоходи», Рухлива гра «Стій! Увага! Йди», «Хто приїде першим?», «Перейди вулицю».
• конкурс малюнків «Діти на дорозі»
• читання художніх творів, казок, віршів на задану тематику,
• моделювання небезпечних дорожніх ситуацій: «Переходимо вулицю», «Ми йдемо вулицею», «Переведи малюка через дорогу».
• показ театральної вистави «Пригоди Колобка на дорозі».
Дуже важливо виховувати у дітей почуття відповідальності за свою поведінку на вулиці і домагатися того, щоб дотримання правил дорожнього руху стало для них звичкою. Це - завдання всієї громадськості, і в першу чергу, ДНЗ і сім'ї.

Вся робота з дітьми щодо виховання у них навичок безпечної поведінки на вулицях міста відбувається у тісній взаємодії з батьками. Перш за все, необхідно пояснити важливість цієї проблеми, познайомити батьків з програмними вимогами з навчання дітей Правилам дорожнього руху в залежності від віку і пори року, підкреслити важливість прикладів дорослих. Діти завжди поруч з нами, вони дивляться на нас, наслідують нам. Вони наше життя, наше продовження, наш сенс зберегти наше майбутнє наших дітей, забезпечити їм здоров'я і життя - головне завдання батьків і всіх дорослих. Хвацько, давлячи на газ за кермом своїх автомобілів, переходячи проїжджу частину на червоний сигнал світлофора або взагалі в недозволеному місці, не забувайте, що поруч з вами ваші діти, такі ж учасники дорожнього руху, повторюють і повністю копіюють зневажливе і часто небезпечна ставлення дорослих до дотримання Правил дорожнього руху. Саме дорослі (батьки) закладають негативні звички порушувати правила безпечної поведінки на дорозі - основу можливої майбутньої трагедії. Батьки повинні твердо засвоїти силу власного прикладу. Тому ми, педагоги, проводимо систематичну просвітницьку роботу серед батьків щодо попередження дорожньо-транспортних пригод у формі бесід, консультацій на теми: «Виховуємо пішохода», «Дитина на дорозі - це небезпечно», «Пам'ятка для пасажирів», «Правила дорожні дітям знати годиться», «Пам'ятайте, дорослі! Пам'ятайте, діти! За безпеку - кожен у відповіді!!!», «Приклад батьків - один з факторів успішного виховання у дітей навичок безпечної поведінки на вулиці», «Пішоходом бути - наука» і т. д. Діти разом з батьками можуть придумати і намалювати казки, вигадані дорожні знаки, виготовити вироби, колажі до виставок і оглядам-конкурсів, спорудити макети перехресть і прилеглих до їхнього будинку мікрорайонів.
Разом з батьками можна обговорити статті з газет, журналів, порекомендувати їм виписати періодичні видання для вивчення в сім'ї з дитиною.
Всі перераховані вище заходи сприяють формуванню у дітей і дорослих навичок безпечної поведінки на дорогах, а що найголовніше - спільної діяльності батьків і дітей і як наслідок - їх зближенню. Щасливі діти з гордістю дивляться на своїх батьків, адже вони для них авторитет у всьому, і грамотній поведінці на дорогах теж.
Отже, робота по навчанню дітей Правилам грамотного та безпечного поводження на вулицях - робота не одного дня, це процес тривалий. Для того, щоб вона принесла результати, необхідно проводити її систематично.
І лише завдяки спільній діяльності ДНЗ і сім'ї з питань навчання дошкільнят правил дорожнього руху , ми навчимо дітей безпечній поведінці в навколишньому світі заради збереження їх життя і здоров'я.

Мечет Т.А., вихователь ДНЗ №2 « Вербиченька», керівник гуртка «Обежедейка»

Кiлькiсть переглядiв: 680